View Sidebar
 
Äkta pärlor

Äkta pärlor

Äkta pärlor 1

Pärlor bildas i musslor då något trängt in in i musslan, som ett litet sandkorn, och irriterar, mantelvävnaden. För att skydda sig läggs så lager på lager av det som kallas pärlsubstans, varmed kornet kapslas in och så småningom bildas en pärla. Pärlsubstans består huvudsakligen av kristaller av kalciumkarbonat och ett organiskt hornämne. Eftersom mantelvävnaden har en så stor del i pärlans tillblivelse kallas den pärlemor. Jämför med pärlans mor. Alla musselsorter produceras dock inte pärlor. Storleken skiftar från ett litet ynka knappnålshuvud som brukar kallas för frö- eller seed-pärlor till storleken av ett duvägg.

 

En äkta pärla
Äkta pärlor kallas endast de som har blivit till på ett naturligt sätt. Det vill säga där just ett litet sandkorn eller liknande kommit in i musslan på ett naturligt sätt. De kallas också för orientaliska pärlor.Äkta pärlor 2

 

Pärlors former & färger
En äkta pärla är vanligtvis rund i formen och vit. Fast hur den är formad och var den kommer ifrån avgör både form och färg. Det förekommer pärlor som är rosa, silvriga, krämfärgade, guldiga, gröna, blå och svarta.

 

Musselart och ursprung
Det förekommer två musselarter, saltvattenspärlan och sötvattenspärlan.

Saltvattenspärlan som kommer från musselsläktet Pteriidae är den mest ovanliga. Det är i vattnen kring Japan och Kina man har möjlighet att finna dem, om man har tur. Den här typen av pärla odlas fast den är mycket dyr på marknaden, särskilt Akoyapärlan. Saltvattenspärlan är helt rund och färgen varierar mellan vit och krämvit till svagt rosa.

Sötvattenspärlan är dock betydligt vanligare då den förekommer naturligt i stora delar av världen. Sötvattenspärlor är de som bildas av musselsläktet Unionidae. De är vanligt förekommande i smycketillverkning. Färgen är ofta vit, svagt rosa eller krämfärgad. Formen är i regel rund till svagt oregelbundna

 

Den mest exklusiva pärlan
Den pärla som anses vara mest exklusiv är den svarta Tahitipärlan just för att den är väldigt sällsynt. Dessa pärlor bildas av musslan Pinctada margaritifera-cumingi. Tahitipärlorna förekommer i olika former, färger och storlekar. Intressant att notera är att det är lokala föroreningar som avgör vilken färg pärlorna har till sist.

 

Förr i tiden var pärlor en symbol för månen och ansågs därför ha magiska krafter som kunde bringa lycka och långt liv.

Kommentarer är stängda

bonpress