View Sidebar
 
Dyka efter pärlor

Dyka efter pärlor

Människan har dykt efter pärlor i flera tusentals år. Fram tills början av 2000-talet var det främst Persiska viken, Röda havet och Gulf of Mannar som var de dominerande platserna i världen där man dök efter pärlor. Dessa platser dominerade den internationella pärlhandeln under mer än 4000 år. Dykarna dök efter ostron och musslor som hämtades från havsbotten, därefter togs de upp till ytan där de öppnades och genomsöktes efter pärlor. Även i Filippinerna fann man gott om stora pärlor, speciellt de pärlor som man fann runt Suluöarna som ansågs vara de finaste i världen.

Dyka efter pärlor idag

Idag har den största delen av kommersiell dykning efter pärlor försvunnit och blivit utbytt mot vad man kallar pärlodlingsfarmar. På detta nya sätt att få pärlor lägger man in partiklar i ostronen, som då blir stimulerade att producera pärlor och ger därför en mycket högre skörd. Den dykning efter pärlor som fortfarande existerar idag är främst riktad för turism. Om du gillar dykning och äventyr, varför inte prova på att dyka efter pärlor själv? I Filippinerna finns det möjligheter att göra just detta, ett av de mest populära ställena att göra detta på är beläget precis norr om Palawan Island. För dig som är intresserad, läs mer om dykning i Filippinerna på nätet.

Pärldykning då och nu

Innan odling av pärlfarmar kom i kraft dök man efter pärlor på havets botten, ibland på djup så långt ner som 30- 40 meter under ytan. Ett sådant dyk kunde vara i ca 3 minuter vilket är ungefär så länge man kan träna upp sig att hålla andan. Utrustningen som användes innan 1930-talet var ytterst blygsam, det kunde handla om polerade sköldpaddsskal som användes som glasögon och en tung sten som gjorde det lättare att sjunka ner till botten. Efter 1930 börjades det tillverka enklare cyklop och simfötter som gjorde livet enklare för dykarna. Turister som ägnar sig åt pärldykning för upplevelsens skull kan välja att använda syrgastuber som gör att de kan stanna under vattnet under mycket längre perioder

Kommentarer är stängda

bonpress