View Sidebar
 
La Peregrina-pärlan

La Peregrina-pärlan

”La Peregrina” betyder ”Pilgrimen” eller ”Vandraren” på spanska, och är det namn som getts åt en pärla av ovanlig form och storlek. Namnet är passande, då denna pärla har vandrat genom historien från ägare till ägare.

Pärlan hittades för första gången av en afrikansk slav på kusten till ön Santa Margarita i Panamagulfen i mitten av 1500-talet. Pärlan är päronformad och vägde när den hittades 223,8 grain, det vill säga 11,2 gram eller 55,95 karat. Den var då den största pärlan som dittills hade upptäckts, och är än idag en av de största, helt symmetriska päronformade pärlorna i världen.800px-Juan_Pantoja_de_la_Cruz_016_Cropped

Slaven som hittade pärlan belönades med sin frihet, och La Peregrina hamnade hos den administratören för den spanska kolonin i Panama, Don Pedro de Temez, som i sin tur färdades till Spanien för att överlämna pärlan som gåva till Spaniens framtida kung, Filip II. Inför sitt äktenskap till Maria I av England gav prinsen pärlan till henne, och hon bar den under stora delar av sin levnad, bland annat vid sittningen för ett porträtt målat av Antonis Mor, som nu hänger på Pradomuseet. Vid Marias död återlämnades pärlan till det spanska kungahuset, där den förblev en del av de spanska kronjuvelerna under de följande 250 åren. Den var ett favoritsmycke bland de spanska drottningarna, något man bland annat kan se på porträtt av Elisabeth av Frankrike och Maria Anna av Österrike (båda fruar till Filip IV) målade av Diego Velázquez.

År 1813 tvingades Joseph Bonaparte att lämna Spanien efter att ha varit landets kung i fem år, och när han flydde tog han med sig en del av kronjuvelerna, bland annat La Peregrina. Det var nu som pärlan fick sitt namn. Därefter har den vandrat mer än någonsin förut – först till Napoleon III, sedan till 1:e hertigen av Abercorn, James Hamilton, som gav den till sin fru, Louisa. Den såldes därefter på auktion till Richard Burton för 37 000 dollar, som gav den till sin fru, Elizabeth Taylor. Därefter har den sålts på auktion igen, kanske för sista gången, i ett halsband med diamanter och rubiner för ett sammanlagt pris av 11 miljoner dollar.

Även om det är förbehållet kungligheter och de allra rikaste att äga och bära pärlor som La Peregrina, går det att köpa mindre värdefulla pärlsmycken för betydligt mindre pengar, som fortfarande har pärlornas klassiska, vackra utseende. Om du köper dem begagnat får du dessutom det bästa värdet för pengarna. Du kan enkelt leta efter begagnade pärlsmycken till salu genom att söka på Allaannonser. Då letar du nämligen på de flesta annonssidor online med en enda sökning.

Kommentarer är stängda

bonpress