View Sidebar
 
Pärlfiske

Pärlfiske

Äkta pärlor tillverkas bara på ett sätt, och det är i musslor och ostron i hav och i vattendrag. Det enda sättet att få tag på dessa pärlor är därför att på något sätt få upp musslorna och ostronen ur vattnet. Beroende på vilken typ av vattendrag pärlorna finns i kan man använda sig av olika metoder. I Sverige har man till exempel fiskat efter flodpärlmusslan under lång tid, som lever i rinnande, klara vattendrag, snarare än i havet. Fisket blev dock så intensivt att det höll på att helt utrota flodpärlmusslan, som idag är fridlyst. Därför förbjöds pärlfiske i Sverige 1994.

Historiskt har däremot den enda metoden för att fiska pärlor i havet varit att dyka ner till botten där musslorna ligger, och hämta upp dem för hand till ytan. Eftersom man inte kunde veta vilka musslor som innehöll pärlor, fick man fiska upp stora mängder musslor och söka igenom dem – ofta fiskade man upp och öppnade mer än ett ton musslor för att hitta mellan 3 och 4 pärlor av bra kvalitet. Pärlfiske var en farlig aktivitet av flera anledningar. Dykarna tvingades ofta gå ner så djupt som 30 meter på ett enda andetag, och drabbades inte sällan av ögonskador på grund av tryckfallssjuka. Det hände också att de drunknade som en följd av att de svimmade vid uppstigning efter att ha hållit andan för länge. Andra faror var hajar och andra varelser i vattnet, liksom kraftiga vågor.800px-Ama2

På grund av farorna med pärlfiske, och på grund av det överfiske av musslor och ostron som pågått inte bara i Sverige, utan i alla delar av världen där pärlfiske varit utbrett, är det idag en ovanlig företeelse. Det är betydligt vanligare att pärlor odlas fram i kontrollerade odlingar. Där introduceras en sandpartikel manuellt i varje mussla, vilket leder till en mer jämn och förutsägbar produktion.

Detta har självklart gjort att naturliga, äkta pärlor är eftertraktade som exklusiva presenter till fruar, fästmör och flickvänner. En sådan present kan liva upp och stimulera ett förhållande. En annan present till en partner som kan liva upp och stimulera är sexleksaker. Du hittar ett brett utbud på Vuxen.se.

Kommentarer är stängda

bonpress