View Sidebar
 
Pearl of Lao Tzu

Pearl of Lao Tzu

Pearl of Lao Tzu, som också är känd som Pearl of Allah, är en av de största pärlorna i världen, och var under lång tid känd som den allra största pärlan i världen. Det är inte heller svårt att förstå varför, om man betänker att pärlan har en diameter på 24 centimeter, och väger 6,4 kilo.

Pärlan upphittades i havet utanför ön Palawan, som tillhör Filippinerna. Exakt när pärlan hittades i havet vet man inte. Berättelsen om dess upptäckt kommer från amerikanen Wilbur Cobb, som beskriver att han först stötte på pärlan i Brooke’s Point på Palawan år 1934, då den ägdes av hövdingen över en filippinsk stam. Cobb ville köpa pärlan av hövdingen, som dock vägrade att sälja den eftersom han ansåg den helig. Det berodde delvis på att hövdingen, som var muslimsk, ansåg att pärlans form liknande profetens Muhammeds huvud. Cobb kom dock till slut att äga pärlan. Det skedde år 1936, efter att han räddade livet på hövdingens son, som insjuknat i malaria. Som tack gav hövdingen pärlan till Cobb.

Pärlans namn kommer från en kinesisk legend om dess uppkomst, då det berättas att en lärling till legendariska vise mannen Lao Tzu introducerade en jadeamulett i en mussla, som pärlan började växa runt. Pärlan flyttades sedan till allt större musslor, tills den växte till sin rekordstora storlek.pearl-148937_960_720

Cobb ägde pärlan fram till sin död år 1979, då Peter Hoffman och Victor Barbish köpte den från hans dödsbo för 200 000 dollar. Efter att Barbish lånat pengar från Joseph Bonicelli fick även han en andel av pärlan, och än idag ägs den av ättlingar till de tre männen. Den visas inte upp för allmänheten.

Pärlan har värderats till olika summor av olika institut vid olika tillfäller i historien, men värderingarna varierar mellan 93 miljoner dollar och 35 miljoner dollar. I samtliga fall uppskattas med andra ord Pearl of Lao Tzu vara i det närmaste ovärderlig, och de flesta människor kan inte ens drömma om att köpa något liknande. Istället drömmer de flesta om att köpa en dyr märkesväska eller en dyr kvalitetsklocka. På Outletsverige.se kan man bland annat köpa billiga väskor från kända märken, vilket betyder att i alla fall det inte behöver vara en dröm längre. Att äga en av världens största pärlor får man dock fortsätta drömma om.

Kommentarer är stängda

bonpress