View Sidebar
 
Phnom Penh – Asiens pärla

Phnom Penh – Asiens pärla

Kambodjas huvudstad Phnom Penh är en säregen storstad och kallades länge för Asiens pärla. Tidens tand, krig och fattigdom har gått hårt åt staden, likt landet i stort, men Phnom Penh är på god väg att resa sig ur askan. Här kan besökare uppleva ett hektiskt och stundtals överväldigande gatuliv med tuk tuk’s och mopeder som rusar på både vägar och trottoarer. På senare tid har många hippa caféer och restauranger öppnats och byggnader från den franska kolonialtiden renoverats. Läget vid en korsning för tre floder, en av dem den mäktiga Mekongfloden, gör att staden, sitt heta klimat till trots, välsignas av fläktande flodvindar och vackra promenadstråk vid vattnet.

Tempel, palats och festivaler

Phnom Penh kan bjuda på många minnesvärda upplevelser. Här bor landets konungahus och det kungliga palatset är en praktfull skapelse. Här finns även många buddistiska tempel som är värda ett besök, bland annat Silverpagodan och Wat Phnom. Reser du hit i november bör du inte missa den årliga vattenfestivalen då staden fylls av firande människor, konserter och fyrverkerier. Landet är relativt säkert att resa i men i Phnom Penh är det viktigt att hålla hårt i ägodelarna då det inte är ovanligt att mopedister rycker väskor av turister. Den svenska ambassaden i Phnom Penh har funnits sedan 2010 och hit kan du som besökare vända dig om du har problem eller frågor under och innan din vistelse i Kambodja.

En mörk modern historia

Phnom Penh har en lång historia, staden grundades redan på 1300-talet och blev huvudstad under 1400-talet. Mellan 1863 och 1953 var Kambodja ett protektorat under franskt styre och detta är något som syns i Phnom Penhs stadsbild även idag med byggnader i fransk kolonialstil och de breda boulevarderna. Det tjugonde århundradet var en väldigt turbulent period i världen och så även här. År 1975 tömdes staden helt på sina invånare då de numera ökända Röda Khmererna intog staden och kommenderade ut stadsbefolkningen i hela landet till landsbygden. Under Röda Khmerernas skräckstyre av tvångsarbete och avrättningar var landet stängt från omvärlden. Ett besök på Dödens fält och det gamla fängelset, S-21, är ett måste för att förstå landets traumatiska förflutna.

Kommentarer är stängda

bonpress